Gletuirea peretilor - pregatire, aplicare si timp de uscare


In prealabil se curata peretii de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. In cazul in care peretii sunt din beton, acesta fiind absorbant, inainte de glet trebuie grunduit (amorsat)
O eroare intalnita curent este aplicarea amorsei cu trafaletul. Modul corect de amorsare este cu bidineaua, numai astfel substanta patrunzand in porii materialului. Este suficienta o singura mana.
Dupa aplicare se aeriseste timp de 4 ore. Suprafata obtinuta va fi rezistenta la abraziune. Timp de uscare: 4 ore, in conditii normale de umiditate de 60%
Se trece apoi la gletuirea peretilor.
Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul unui glet de incarcatura(preferabil pe baza de ipsos) special pentru obþinerea de suprafeþe netede pe pereþi ºi plafoane în interiorul clãdirilor.
Caracteristicile gletului de incarcatura sunt:
- permite realizarea de straturi de pânã la 10 mm.
- ofera rezistenþã mare, în timp scurt, grad mare de adezivitate,
- rezistenta la fisurare in strat gros si un finisaj alb mat.
Prepararea gletului se face adaugand 20 Kg praf (un sac) peste 7 l apa. Gletul se va introduce in cantitatea masurata de apa rece si curata si se va amesteca cu ajutorul unui rotator cu paleti pana la obtinerea unei mase uniforme, fara aglomerari.
Dupa un timp de maturare de 3-5 minute se va amesteca din nou. Masa pregãtitã trebuie utilizatã într-un interval de cca. 40-60 minute de la preparare.
Astfel preparat, gletul se va aplica în strat uniform pe suport, cu ajutorul fierului de glet. Straturile aplicate pe perete se pot finisa prin lisare cu fierul de glet cu putin timp înainte ca materialul sã facã prizã.
Timp de uscare: aproximativ 1 zi / strat de 5 mm
Dupã uscare suprafaþa poate fi slefuitã cu glasspapier..
Pe suprafata astfel indreptata se aplica un strat final de glet de finisaj deoarece este fin si foarte alb, genereaza un consum redus de vopsea, se finiseaza foarte usor si este suficient de dur pentru a rezista la zgariere.
Se poate aplica intr-un strat de pana la 3 mm.

-->


Vopsire perete dupa gletuire
Suprafata gletuita se finiseaza cu glasspapier si se amoaseaza.
Vopseaua se prepara conform indicatiilor de pe galeata.
Se aplica cu trafaletele, in dungi paralele. Pentru inlaturarea excesului de vopsea de pe trafalet se foloseste un gratar de plastic. Culoarea finala apare dupa uscare.
Trucuri si sfaturi
Tips and tricks
Previous Post Next Post