Montarea parchetului cu clic

Pentru montarea corectă a parchetului laminat, suportul trebuie să fie plan și rigid. Pentru a obține planeitatea pardoselei se recomandă turnarea șapei autonivelante.




Înainte de montarea parchetului se asează pe suport un strat de separație, pe care îl găsiți la orice magazin ce comercializează parchet laminat. Acesta are mai multe roluri, de termoizolație și fonoizolație, dar și de a asigura glisarea parchetului la contracții și dilatări.
Este confecționat din polistiren și este de grosimi diferite(2/3/4/5mm).Se recomandă o grosime de la 3mm în sus.


Montarea se începe de la unul din pereți cu lungimea plăcii de parchet perpendiculară pe peretele cu geamul (lumina sa bată în lungul plăcii). Se formează primul rand și se pun distanțoare între placi și perete. Distanțoarele trebuie să aibă grosimea de minim 7mm pentru a asigura dilatarea și contractarea parchetului. După fixarea primului rând se începe al doilea rând cu bucata de placă care va rămas de la primul rând, astfel vă asigurați ca nu veți avea îmbinare lângă îmbinare și pierderile vor fi minime.
Parchetul cu clic se montează în două moduri: prin batere sau prin presare.


Îmbinarea prin batere:
La primul rând se așează plăcile cap la cap și cu o pană specială sau cu o bucată de lemn de esență moale (de brad) se bate ușor până la îmbinarea perfectă a plăcilor.

La celelalte rânduri plăcile se așează întâi pe laterală și apoi se bate în capul lor până la îmbinarea perfectă.


Îmbinarea prin presare:
Aici la primul rând placa se ridică în sus de la capătul opus, se așează cap în cap cu placa de jos și se lasă ușor în jos îmbinarea realizându-se de la sine.

La celelalte rânduri prima placa se așează pe lateral, apoi se vine cu alta placa, se așează cap în cap, se lasă în jos și se împinge cu putere în laterală până când canturile intră unul în altul realizându-se îmbinarea.

Imortant: rosturile de dilatare se lasă pe toate laturile camerei și față de orice obiect static din cameră.
Spațiul rămas între perete și parchet se maschează cu ajutorul plintelor. Acestea se montează în 2 feluri: culcată sau în picioare.

Când montarea se face culcată, plinta se prinde de parchet cu ajutorul cuișoarelor cărora li se taie capetele înainte.

Montarea în picioare se face la rândul ei i doua feluri: prin prindere de perete cu ajutorul diblurilor sau prin lipire de perete cu un adeziv special. La colturi se recomandă folosirea colțarelor (numai la montarea în picioare).

Important:
Parchetul are 2 reguli stricte – lăsarea rosturilor de dilatare și îmbinarea plăcilor cap la cap să nu fie una în dreptul alteia de la rând la rând.

Desigur, că pe hârtie e foarte simplu. Am încercat să explic cât mai amănunțit dar dacă nu vă descurcați, vedeți linkul de mai jos.

Video tutorial - montarea parchetului cu clic



Trucuri si sfaturi - tutoriale video si scrise

Previous Post Next Post