Ce este BitTorrent?

Retelele BitTorrent reprezinta una din ultimele forme de file sharing pe Internet. BitTorrent functioneaza prin download-area simultana a mai multor biti din fisiere din mai multe surse de pe Internet. Download-area de BitTorrente este foarte usor de facut si de obicei este non-profit si nu va costa nimic.
Exista explicatii mult mai lungi, dar este de ajuns sa stiti ca utilizatorii pot cauta si download-a tot felul de fisiere: filme, muzica, videoclipuri etc.

Cum functioneaza BitTorrentele?

BitTorrent este un sistem peer-to-peer care face ca transferul de fisiere mari (sau de grupuri de fisiere) in cadrul unui grup de oameni sa se faca mult mai usor, mai rapid si mai eficient. Reteaua BitTorrent este putin diferit de o retea normala peer-to-peer. In aceasta retea, utilizatorii nu cauta fisiere pe care le au si ceilalti utilizatori, cum s-ar proceda in cadrul unor clienti traditionali precum Kazaa. Mai degraba, utilizatorii intra pe site-uri care au liste de fisiere recent aparute.

File Sharing-ul in cadrul BitTorrent

Inca un lucru pe care ar trebui sa il stiti despre retelele BitTorrent: ele se bazeaza pe ideea de file sharing. Pe masura ce din ce in ce mai multi oameni pun in share fisierele (sau "stau la seed"), timpul de download scade. Cu cat mai putini oameni stau la share, timpul de download creste.
Trackerele de torrente isi pedepsesc utilizatorii care download-eaza torrente si apoi nu stau la seed cu ele, cel putin pana ajung la un raport de 1:1 la acel torrent. Acesti utilizatori, care nu stau la seed cu torrentele download-ate, se cheama ca fac "hit and run".
De obicei, utilizatorii au o ratie, un raport intre upload-ul si download-ul de GB. Daca aceasta ratie este subunitara, utilizatorii vor descoperi ca la un moment dat nu vor mai putea download-a torrente. Ca sa va mariti upload-ul si sa reusiti sa aveti o ratie supraunitara, dupa ce download-ati un torrent, stati cu el la seed pana ce leecherii (utilizatorii care nu au terminat de download-at torrentul) vor reusi sa download-eze de la dv. cel putin cat ati download-at dv. de la alti utilizatori ai acelui torrent. In cadrul tracker-elor, filozofia "Da mai departe" este incurajata si chiar impusa.

Chestiuni Legale

Trebuie sa stiti ca in timp ce download-ul de tehnologie BitTorrent si peer-to-peer sharing este legal, multe dintre fisierele pe care le veti gasi pe tracker-ele de torrente sunt protejate de legea drepturilor de autor.
Previous Post Next Post