Ce ar trebui sa stii inainte de un interviu pentru un job

Ce ar trebui sa stii inainte de a te prezenta la un interviu pentru angajare si cum ar trebui sa te pregatesti. In mare parte, tinerii nu vor sa se inscrie la somaj si nici sa caute de lucru in alte zone. 

Cei mai curajosi pleaca in strainatate sau foarte multi se angajeaza la negru (10%), posturi pentru care nu este necesara o diploma.
Datorita faptului ca gasesc posturile adecvate imediat dupa absolvire, tinerii ulterior isi modifica atitudinea fata de pretentiile lor de la inceput in privinta salariului si pozitiei oferite de firma, devin realisti. Vina nu este a lor pentru ca vin direct din facultate total nepregatiti pentru cautarea unui loc de munca.
Pentru a se putea incadra imediat dupa terminarea facultatii, studentii isi iau slujbe cu caracter temporar inca din primii ani de studii.
Ei sunt preferati daca au deprins o disciplina a muncii si se pot integra mai usor intr-o echipa.
Universitatile si colegiile din Occident au departamente speciale care asigura servicii de consultanta focalizate pe:

- informare: posibilitati de studiu si/sau lucru in strainatate; locuri de munca in regim part-time; cursuri post-universitare; angajatori si locuri de munca vacante.
- asistenta in orientarea pe locuri de munca si cautarea/gasirea unui loc de munca; alcatuirea unui CV sau completarea unei cereri de angajare; teste de autoevaluare asistate de calculator.
- asigurarea legaturii cu angajatorii: organizarea de targuri de job-uri; participarea reprezentantilor companiilor la prezentari in cadrul Universiatii.

Pentru majoritatea specialistilor in recrutare si selectare de personal, partile vizibile nu constituie o problema speciala, in schimb descoperirea unor comportamente disimulate sau ascunse prezinta dificultati.

Exemplu de candidat ideal in timpul interviului:
- aspect fizic atragator;
- bine imbracat;
- CV intocmit dupa toate regulile artei;
- familist;
- studii relevante;
- simt al umorului;
- pasiuni interesante;
- se exprima alert si concis;
- raspunde la intrebari deschis si direct;
- isi identifica cu usurinta punctele tari si punctele slabe;
- are bune cunostinte teoretice;
- este o persoana dinamica si motivata;
- munca in echipa este un principiu de baza;
- poate accepta cu usurinta un program de lucru prelungit sau deplasari;
- nu critica vechiul loc de munca;
- poate creiona lejer evolutia carierei sale profesionale in urmatorii 5 ani.


Pregatirea facuta pentru un interviu de selectie constituie pentru majoritatea candidatilor o problema asupra careia se gandesc de-abia in momentul in care evenimentul s-a petrecut.
O anumita persoana a avut ocazia de a participa la mai multe interviuri de angajare in cei peste 5 ani de la treminarea Facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti.
Participarea la un targ de locuri de munca fara a fi pregatit inseamna esec total. De aceea este necesara intocmirea unui CV si a unei scrisori de intentie care sa tinteasca acolo unde trebuie.

Marile companii pun in valoare ideile salariatilor lor. Cei mai inventivi sunt japonezii care "produc" 72 idei/100 salariati; in timp ce americanii emit 7 solutii, dar bune de vreme ce sunt rasplatiti in medie cu 400 $ per idee.

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac persoanele care se prezinta la un interviu pentru angajare?
Inainte de a vorbi despre comportament neadecvat, as vorbi despre ce e bine sa faca o persona inainte de a veni la un interviu de angajare. In primul rand, trebuie sa se informeze cu privire la companie - nume corect, domeniu de activitate, scurt istoric, numar de angajati, locatii in care este prezenta - orice informatie de ultima ora este bine venita, dar un nivel general de informare este absolut necesar.

In al doilea rand, inainte de a merge la un interviu este important sa afle cat mai mult despre pozitia respectiva, despre responsabilitatile si competentele pe care le implica. In stransa legatura cu aceste informatii, este bine ca fiecare candidat sa se gandeasca la raportul dintre cerintele postului si cunostintele si experienta sa. Este un demers foarte util, care il va ajuta sa isi gaseasca punctele tari si sa le evidentieze in timpul interviului si il va face sa se gandeasca la modul de a compensa eventualele puncte slabe.

Lipsa de pregatire inainte de interviu este foarte vizibila - candidatul are timpi de reactie prelungiti, raspunsuri nehotarate sau chiar lipsa de raspunsuri la anumite intrebari. Indicii nonverbali tradeaza si ei nesiguranta. In acest context, rezultatul interviului este previzibil.

sursa: Ro-Flash.ro
Previous Post Next Post