Sfaturi pentru o termoizolatie de calitate (placarea cu polistiren)

1. Cum se alege corect un sistem termoizolant? Trebuie făcute calcule sau e suficient să se cunoască grosimea zidurilor?

Un sistem termoizolant se alege în functie de câteva criterii importante, si anume: orientarea imobilului către punctele cardinale, distanta dintre clădirile învecinate si nu în ultimul rând, zona geografică.

Este esential să se realizeze o auditare energetică a clădirii, sau cel putin o investigare termografică, nefiind suficientă cunoasterea grosimii zidurilor. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se recomandă alegerea unui polistiren de fatadă cu o grosime de minim 100 mm.

2. De ce sunt importante celelalte straturi ce urmează a fi puse peste plăcile termoizolante? Nu este suficientă doar tencuiala?

Tencuiala decorativa , asa cum sugereaza si denumirea, are în primul rând un rol decorativ.
Pentru mărirea rezistentei polistirenului de fatada la socurile mecanice, la fortele de compresie si tractiune care apar pe fatade, dar si pentru oprirea pătrunderii razelor UV, polistirenul de fatadă se lipeste de perete cu adeziv de polistiren, se fixeaza in dibluri, dupa care se aplică plasa de armare inglobata în adezivul de polistiren si se trage al doilea strat de adeziv.

3. Sistemele trebuie alese si în func"ie de zona geografică? La mare aerul este sărat si este mult vânt, iar la munte plouă si este zapadă, se iau în considerare acesti factori atunci când se alege sistemul?

Într-adevăr, zona geografică este foarte importantă. De exemplu, în zonele cu multă umezeală, se recomandă folosirea adezivului de polistiren cu proprietăti de respingere a apei, iar ca strat de finisare - decorare, este recomandată tencuiala decorativă structurată cu efect hidrofob(cum este Savana ACVASTOP), cu rezistentă la intemperii (înghet si dezghet), precum si la razele UV.


4. Trebuie ca firma care comercializează sistemul de termoizolare să aibă aprobări de calitate, certificate de calitate? Sunt semnalizate aceste certificate pe produs cum poate un client sti dacă ceea ce cumpără are aceste aprobări?

Sistemul trebuie sa fie agrementat tehnic de către institutiile autorizate din România si să fie însotit de declaratii de conformitate. Producatorii care au agrement tehnic indică pe etichetă autoritatea care a avizat produsul.

5. În cazul în care cineva si-a termoizolat apartamentul de la bloc, va fi eficient acest sistem având în vedere că vecini lui nu au termoizolat apartamentele lor?

În cazul locuintelor din blocuri, izolarea interioara a apartamentului are doar un efect partial. O izolare termică se realizează corect la exterior, în urma auditării energetice si a unui proiect realizat de către specialisti.

6. Cum se poate evita condensul, umezeala si igrasia dintr-o cameră termoizolată?
Unde s-a făcut greseala? Cum poate fi evitată aceasta problemă?


Camerele neîncălzite si termoizolate trebuie încalzite periodic. Orice locuintă termoizolată trebuie aerisită zilnic timp de cel putin 5 minute, de 2-3 ori pe zi.
O altă regulă este ca peretii exteriori să fie lăsati liberi pentru o bună circulatie a aerului, asta însemnând că e de preferat să nu existe mobilier de dimensiuni mari în acestă zonă.

7. Ce le recomandati celor care au deja construită o casă (veche) dar vor să îsi facă
un sistem de termoizolare?


În acest caz, tencuiala veche trebuie decopertată, de asemenea pot fi necesare consolidarea clădirii, refacerea izolatiei fundatiei, după care se aplică Savana Grund acrilic de adâncime pentru întărirea suportului. La final, se aplică sistemul termoizolant (polistirenul de fatadă, diblurile, plasa de armare si adezivul de polistiren) precum si tencuiala decorativă structurată.

8. La ce trebuie să fim atenti atunci când se lucrează pentru instalarea termoizolatiei? Care sunt cele mai frecvente greseli si cum pot fie ele evitate?

Greselile care pot interveni la instalarea termoizolatiei sunt numeroase, voi încerca să le enumăr
si să arăt cum pot fi evitate:

• Rosturile nedorite dintre plăcile de polistiren nu se chituiesc cu adeziv de polistiren, ci se completează cu fâsii de polistiren sau cu spumă poliuretanică;

• Diblurile nu se monteaza înainte de timpul de priză al adezivului de polistiren (care este de 12-24 ore);

• La zidăria plină, este recomandat ca diblul să intre minim 5 cm, iar la zidăria cu goluri - minim 8 cm. De asemenea, se alege diblul cu bolt de poliamidă sau cu bolt de otel, în functie de natura zidului(plin sau cu goluri);

• Lipirea plăcilor de polistiren pe suporturi precum BCA sau zidării vechi se face după intarirea suportului si reducerea gradului de absorbtie al acestuia cu ajutorul produsului Savana grund acrilic de adâncime;

• În cazul peretilor de cărămidă cu goluri, diblul nu se fixează prin percutie, deoarece se fracturează cărămida; este recomandată, în schimb, fixarea diblurilor prin înfiletare.

• Se recomandă ca soclul clădirii să fie retras cu minim 2 cm fată de restul fatadei, astfel încât apa colectată pe fatadă să nu se scurgă pe soclu; în acest caz, se foloseste profilul de soclu cu picurător.

• Fixarea plasei de armare se realizează numai prin inglobarea ei in stratul de adeziv de
polistiren. În acest mod, plasa de armare este prinsă între două straturi de adeziv de polistiren, obtinându-se efectul de armare.

• După aplicarea celui de-al doilea strat de adeziv de polistiren (masa de spaclu), se lasă la maturat cel putin sapte zile si numai dupa aceea se pot aplica grundul (amorsa) si tencuiala decorativă structurată.

Greselile frecvente care apar în aplicarea stratului final decorativ:
• Grundul (amorsa) nu are aceeasi nuanta cu tencuiala decorativă structurată ; in cazul acesta, in procesul de structurare exista riscul sa se ajunga la stratul de grund si sa se vada alta culoare;
• Nu se lucrează continuu pe toată suprafata fatadei
• Se lucrează la temperaturi mai mici de +5°C sau mai mari de 30°C
• Nu se iau în calcul temperatura aerului si temperatura fatadei
• Se lucrează pe suprafete expuse direct radiatiei solare
• Se lucrează la mai putin de 2-3 ore de la trecerea soarelui (timpul necesar
eliminării căldurii acumulate în fatadă)
• Se lucrează pe vânt puternic, în conditii de umiditate atmosferică ridicată, ceată
sau ploaie

9. Cum se acordă garantia? Separat pentru produs – sistem si separat pentru montaj?

Garantia se acordă în conformitate cu legislatia referitoare la introducerea pe piată a produselor
pentru constructii. Producătorul poate acorda garantie pentru produs sau un sistem, iar firma
de constructii este răspunzătoare pentru montajul lor, conform recomandărilor producătorului
din agrementul tehnic.

sursa: fabryo.com
Previous Post Next Post