Sfaturi si solutii pentru indepartarea igrasiei si a mucegaiului

1. De ce apar igrasia/mucegaiul si cum pot fi recunoscute inca de la primele semne?

Atât igrasia, cât si mucegaiul reprezintă situatii inestetice si neigienice, provocate de factori precum umezeala sau aerul închis. Primele semne se observă prin aparitia petelor gălbui, ajungându-se până la distrugerea stratului de vopsea de pe perete si uneori chiar a tencuielii. Motivele care duc la aparitia aglomerărilor de bacterii pe perete sunt numeroase. Una dintre situatiile des întâlnite o reprezintă existenta spatiilor care păstrează mult timp umezeala, situatie în care peretele nu respiră. Există însă multe alte cauze: slaba iluminare a locuintei, aerul închis si umed, existenta constantă a vaporilor de apă care se condensează pe pereti, fundatiile neizolate.

2. Există suprafete predispuse la aparitia mucegaiului, a igrasiei?

Favorizează aparitia mucegaiului si a igrasiei spatiile care retin umezeala, precum băile si bucătăriile si toate încăperile în care se manifestă factorii mentionati mai sus (ex. balcoane, subsoluri).

3. Tratarea suprafetei cu mucegai/igrasie implica renovarea intregii incaperi sau poate fi
curatata doar zona cu problema?

Dacă nu este posibilă renovarea întregii camere si mai ales dacă problemele persistă numai pe un anumit perete, predispus la aparitia mucegaiului si igrasiei, se poate trata doar această suprafată cu ajutorul unei solutii antimucegai destinate atât prevenirii aparitiei mucegaiului, ciupercilor, algelor si muschilor, cât si tratării zonelor deja infestate, nu înainte de a curăta stratul de zugrăveală sau tencuială. De asemenea, pentru baie si bucătărie, spatii în care aceste probleme apar frecvent, recomandăm utilizarea amorsei si a vopselei specializate, cu rezistentă la mucegai.


4. Se pot si preveni aceste doua probleme?
Prima măsură de prevenire o reprezintă modul în care este proiectată si construită locuinta, în asa fel încât orientarea camerelor una fată de alta sau fată de punctele cardinale să nu atragă aceste probleme. De exemplu, nu este indicat ca baia si bucătăria, zonele cele mai expuse umezelii, să fie orientate către nord, iar în ceea ce priveste modul cum comunică camerele între ele, este importantă favorizarea unei ventilatii naturale în toate încăperile.
Un al doilea pas îl reprezintă termoizolatia casei, o proastă izolare fiind de asemenea un factor care face posibilă aparitia igrasiei si a mucegaiului. La fel de importantă este asigurarea unei bune ventilatii, prin instalarea unei hote în bucătărie si a unui ventilator în baie.
Există, însă si alte solutii, foarte eficiente, cum ar vopseaua lavabila special creata pentru zone predispuse la umezeala, care lăsa peretele să respire si previne aparitia mucegaiului.
Fabryo detine în portofoliul său un astfel de produs, destinat renovarii rapide a bucătăriilor si băilor, spatiile cele mai afectate de umezeală si mucegai: vopseaua Savana superlavabilă pentru baie si bucătărie, cu Teflon®. Pentru un rezultat cât mai bun, este recomandată utilizarea sa împreună cu amorsa Savana pentru pereti, cu rezistentă la mucegai, un produs gata de aplicare, care oferă rezistentă la mucegai. Cele două solutii formează un sistem de finisare profesional, care asigură consolidarea suportului si păstrează curati peretii.

5. Aparitia igrasiei/mucegaiului are legatura cu tipul de izolatie folosit la imobil?

O proastă izolare a peretilor si a fundatiei favorizează aparitia acestor probleme. Igrasia apare adesea în zonele cu punti termice, de aceea este recomandată izolarea la exterior cu ziduri de polistiren.

6. In cazul in care igrasia/mucegaiul nu sunt tratate, ce pericole exista atat pentru imobil,
cat si pentru sanatatea locatarilor?

În cazul în care aceste probleme nu sunt remediate, dincolo de aspectul inestetic, cauzat de distrugerea stratului de finisaj decorativ, un efect deloc de neglijat este întretinerea unui mediu nesănătos, foarte nociv pentru organism.

7. Recomandati interventia unui specialist sau locatarul ar putea sa rezolve singur
problema?

Există numeroase solutii care au rolul de a preveni si de a trata aceste probleme, acestea fiind destinate în primul rând utilizării de către locatar. Fabryo detine în portofoliu astfel de produse, create special pentru a face fată acestor probleme si usor de aplicat de către orice utilizator. Dacă totusi problemele sunt serioase si tin în primul rând de modul în care a fost proiectată locuinta, atunci este indicat să se apeleze si la sfatul unui specialist.

8. Care sunt pasii si ce produse recomandati pentru indepartarea si prevenirea
mucegaiului/igrasiei?

Principalele produse destinate tratării si prevenirii unor astfel de probleme sunt vopseaua Savana superlavabilă pentru baie si bucătărie, cu Teflon® si amorsa Savana pentru pereti, cu rezistentă la mucegai. Vopseaua, destinată unor spatii ca baia si bucătăria, oferă un beneficiu special – prevenirea aparitiei mucegaiului, alături de alte proprietăti care fac din ea un produs super-premium: conferă peretilor
rezistentă la murdărie, permite respiratia acestora si are o putere superioară de acoperire.
Amorsa, destinată pregătirii suportului în vederea vopsirii, este de asemenea un produs care previne mucegaiul. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca este disponibila gata preparată, putând fi aplicată imediat după cumpărare, fără alte pregătiri.
sursa: fabryo.com
Previous Post Next Post